Тәуелсіз Қазақстанға 30 жыл!

Қыр 14, 2021

Мемлекет басшысы Қасым-Жомарт Тоқаев Ұлттық сенім кеңесінің 2020 жылдың қазанында өткен төртінші отырысында 2021 жылды Тәуелсіздіктің 30 жылдығы жылы деп жариялау туралы шешім қабылдады.

Егер сіз ел тарихына терең үңілсеңіз, 1990 жылдың 25 қазаны – егемендік күні, ол Қазақстан тарихының бетбұрысты кезеңіне айналды. Еліміздің алғашқы негізгі заң актісі – Тәуелсіздік Декларациясы болды. Бұл қоғамдық, адам құқықтары мен бостандықтары, меншік, саяси плюрализм мен биліктің бөлінуінің негізгі принциптерін көрсететін құқықтық, саяси және идеологиялық құжат. Бұл іргелі инвестициялар Конституцияның негізін құрады.

1991 жылы 16 желтоқсанда Қазақстанда Қазақстан Республикасының тәуелсіздігі туралы Конституциялық заң қабылданды.

Тәуелсіздік күні – еліміздің бостандығы мен ұлылығының белгісі. Және бұл әрбір қазақстандық үшін үлкен маңызға ие.

Осы қысқа уақыт ішінде ел өте қарқынды дамып, орасан табысқа қол жеткізді. 30 жыл ішінде біз тұрақты экономика, ғылым құра алдық, сонымен қатар әлеуметтік салада, саясатта, мәдениетте және спортта табысқа жеттік.

Ғылым саласы – мемлекеттің қарқынды дамуының маңызды аспектісі, ол елдің ішкі және сыртқы экономикасына үлкен әсер етеді. Маңызды салалардың бірі-агроөнеркәсіптік кешендегі тамақ және өңдеу өнеркәсібі.

Мемлекет басшысы 2020 жылдың 1 қыркүйегіндегі Қазақстан халқына Жолдауында ең маңызды міндет – елдің өндірістік әлеуетін толық ашу деп атады. Осыған байланысты Үкіметке ішкі және сыртқы нарықта өңдеуші кәсіпорындардың бәсекеге қабілеттілігін арттыру міндеті жүктелді.

Кез келген мемлекеттің өнеркәсібі – материалдық өндіріс салаларының симбиозы. Олардың функциялары шикізат өндіру, материалдар мен энергия өндіру мен өңдеу, машиналар, түрлі тауарлар жасау, сонымен қатар халыққа қызмет көрсету.

ҚР Индустрияландыру және инфрақұрылымдық даму министрлігі өңірлермен бірге өнеркәсіптің әр түрлі секторларын қамтитын өңірлердің ерекшеліктері мен бәсекеге қабілетті артықшылықтарын ескере отырып, Индустрияландыру картасын құрды. 2020 жылға өңірлерде 18 мыңнан астам жаңа тұрақты жұмыс орындарын құрумен жалпы сомасы 995 миллиард теңгені құрайтын 206 жобаны пайдалануға беру жоспарланған болатын.

Өнеркәсіп саласы бойынша агроөнеркәсіптік кешен мен тамақ өнеркәсібіндегі жаңа өндірістердің ең көп саны – 76 жоба, құрылыс материалдары және машина жасау – тиісінше 38 және 19 жоба.

Ауылшаруашылық шикізатын қайта өңдеу, сонымен қатар жоғары сапалы, қолжетімді және бәсекеге қабілетті азық-түлік өнімдерін өндіру республиканың экономикалық жағдайын жақсартуға ықпал ететін елдің азық-түлік қауіпсіздігін қамтамасыз етудегі агроөнеркәсіптік кешеннің басым міндеттерінің бірі болып табылады. Қазақстанның.

Айта кету керек, Қазақстан Республикасында Тәуелсіздік жылдарында Қазақ КСР-де шағын және ірі кәсіпорындардың, зауыттардың, цехтардың ыдырауына және қайта құрылымдауына қарамастан, агроөнеркәсіптік кешеннің орасан зор және қарқынды өсуі болды. ел.

Статистикалық мәліметтерге сәйкес, 2018 жылы Қазақстанда ауыл шаруашылығы өнімдерін экспорттаудан түсетін жалпы кіріс 3,02 млрд долларды құрады. 2019 жылы 3,2 миллиард доллар, 2020 жылы 3,5 миллиард доллар. Оң үрдіс бар және ол 2025 жылға жоспарланған. экспорттық табысты 5,1 млрд АҚШ долларына дейін ұлғайту (1 -сурет).

1 -сурет – Қазақстан Республикасының ауыл шаруашылығы өнімдерінің экспорты

Бірақ, өкінішке орай, импорттың жоғары деңгейі азық-түліктің негізгі түрлері бойынша қалады: ірімшік пен сүзбе үшін (47%), шұжық үшін (40%), ет консервілері мен ет-көкөніс өнімдері үшін (51%), өңделген балық үшін. (49%) және сары май (36%) (2 -сурет).

2 -сурет – Қазақстан Республикасына тамақ өнімдерінің импорты

«Кесте-кесте» тізбегіндегі әрбір буынның өзіндік табыстылық деңгейі бар. Табыстың негізгі локомотиві – өңдеу және тамақ өнеркәсібі. Осыдан ішкі нарықтың қанағаттануы мен ауыл шаруашылығы өнімдерінің экспортының кірісінің өсуін тек ауыл шаруашылығы шикізатын тиімді терең өңдеуден күтуге болады деген қорытынды шығады.

1 -кестедегі ақпарат жоғары өңделген астық өнімдері – крахмал өнімдерінің мақсатты тұтыну нарықтарын көрсетеді. Крахмал өнімдерінің нарығы келесідей: шамамен 75 миллиард доллар биоэтанол, шамамен 25,7 миллиард доллар крахмал, сироптар мен модификацияланған крахмалдар шамамен 33 миллиард доллар, амин қышқылдары 6,5 миллиард доллардан асады. Бұл 2017 жылы 8,5 миллион тоннаға жетті. нарықтың көлемі 2023 жылы 11 миллион тоннаға жетеді. Мұндай қысқа мерзімде динамика аминқышқылдары мен органикалық қышқылдар өндірісінің қарқынды дамуына, сондай -ақ амин қышқылының негізгі тұтынушысы – мал шаруашылығының қарқынды дамуына байланысты болуы мүмкін. қышқылдар.

1 -кесте – Крахмал өнімдерінің әлемдік нарығының физикалық көрсеткіштері бойынша сыйымдылығы

Көмірсуларға сұраныс (крахмал түрінде) т / жыл
Биоэтанол 180 млн
Крахмал 73 млн
ГФС, шәрбат 18 млн
Модиф, крахмалы 13 млн
Биохимикаттар 8,5 млн
Аминоқышқылдар 3,9 млн
Органикалық қышқылдар 2,6 млн
Сорбитол 800 000
Антибиотиктер 500 000
Ашытқы 3,6 млн
Биопластик 2 млн

 

 

Global Market Insights мәліметтері бойынша өндіріс пен тұтынудың айтарлықтай өсуін биополимерлер нарығы көрсетеді, өйткені 2025 жылға қарай биополимерлі пленкалардың нарықтық құны 6,7 миллиард АҚШ долларынан асады (Қытай, Үндістанның негізгі тұтынушылары).

Бидай дәнін терең өңдеу бойынша біздің есептеулеріміз (3 -сурет) бидай дәнінің 1 тоннасынан 86,0 мың теңге бағамен екенін көрсетті. оны терең өңдеумен құрғақ клейковина, глюкоза -фруктоза шәрбаты, модификацияланған крахмал мен кебекті алуға болады – барлығы 283,6 мың теңгеге, бұл астық құнынан 3,5 есе дерлік жоғары. Яғни, өңделген бидай астық өнімдерінің экспортымен 5,0 млн тонна, олардың кірісі 1,22 млрд АҚШ долларының орнына шамамен 4,0 млрд АҚШ долларын құрайтын болады. ел экономикасының жалпы өсуі.

3 -сурет – Өңделген астық өнімінің құрылымы

Oil World сарапшыларының айтуынша, 2018-19 жж. Қазақстан егістік алқаптар бойынша – 1,1 млн га ғана емес, 780 мың тонна рекордтық өнім жинап, Ресей мен Канаданы басып озып, майлы зығыр өндіру бойынша көшбасшы болды. Әлемдік мәдениеттің ірі импорттаушысы – ЕО -ның қазақ зығырына сұранысының жоғары болуы республикаға майлы дақылдарды сатуда қиындықтар туғызбауға, сондай -ақ экспорт көлемін жылдан жылға ұлғайтуға мүмкіндік береді (4 -сурет).

4 -сурет – Қазақстан Республикасындағы майлы зығыр өндірісінің қазіргі жағдайы

Бүгінде әлемдік тәжірибеде майлы зығырды терең өңдеу арқылы келесі өнімдер алынады: лецитин – органикалық, май тәрізді қосылыс, ол өз кезегінде фосфолипидтердің тұтас кешенінің ең бай көзі болып табылады, тамақ өнеркәсібінде қолданылады. және фармацевтика; кептіру майы – құрғатқыш қосылған зығыр майынан жасалған, ішкі жұмыстарға қолданылатын қалың үгітілген майлы бояуларды сұйылтуға арналған; Зығыр жүн – бұл зығыр қалдықтарынан алынған дәстүрлі мақта матасын арзан алмастырғыш және медицинада қолданылады. 5 -суретте майлы зығыр өңдеу құрылымы туралы ақпарат берілген.

5 -сурет – Майлы зығыр өңдеу құрылымы

Зығыр тұқымының бір тоннасы 120 мың теңге тұрады, одан 400 кг зығыр майы, 380 кг майлы торт алынады, жалпы сомасы 267 мың теңге. Зығыр майынан терең өңдеу арқылы 149,2 мың теңге сомасында жеуге жарамды лецитин мен кептіру майын алуға болады.

Майлы зығыр сабаны қазіргі уақытта мүлде өңделмейді, бірақ кен орындарында қалып, өртеледі. Майлы зығырды кешенді өңдеумен 1 тонна сабаннан 20 кг табиғи талшықты 72 мың теңгеге алуға болады. (1 тонна талшық 360 мың теңге тұрады). Әрі қарай, майлы зығырдың талшығын целлюлоза, мақта жүні мен оқшаулау өндірісі үшін қолдануға болады.

Ірі қара мал сою өнімдерін терең өңдеу құрылымында ет пен ет өнімдері негізгі өнім болып табылады, ал екінші реттік өнімдер-қан, сүйек, қосалқы өнімдер, шикі май, мүйізді шикізат, тері, ішек және т.б. Қазақстанның ет өнеркәсібінде жыл сайын 150 мың тоннадан астам қайталама ресурстар өндіріледі, олар негізінен пайдаланылады. Және бұл бағалы азық -түлік пен жемшөп өнімдерінің, сондай -ақ дәрі -дәрмектер мен жеңіл өнеркәсіп тауарларының жоғалуы, сонымен қатар ет құнының өсуіне әкелетін үлкен ақшалай шығын. 6 -суретте ірі қара мал сою өнімдерін терең өңдеу құрылымы көрсетілген.

6 -сурет – Ірі қара мал сою өнімдерін терең өңдеу құрылымы

Мысалы, 1,6 миллион теңгенің ірі қара малының 1 тонналық массасынан, терең өңдеумен 4,8 миллион теңгенің экспортқа бағытталған өнімдерін алуға болады. Және бұл 50 мың тонна ет өнеркәсібінің өңделген өнімдерін экспорттағанда, ел 3 есе көп кіріске ие болуы мүмкін дегенді білдіреді.

Бүгінде халықтың 40% -ы лактаза жетіспеушілігінен зардап шегеді – бұл лактаза ферментінің жетіспеушілігінен лактозаның ыдырауының бұзылуы. Қазақстанда лактозасыз сүт өнімдерінің бүкіл нарығы импортталады. Біздің институттың ғалымдары бие, түйе, ешкі және қой сүтіне негізделген лактозасыз сүт қышқылының тағамдық өнімдерінің жаңа технологиясын ойлап тапты. Бұл жоғары функционалды қасиеттері бар және дәрумендер мен минералдарға бай жаңа диеталық өнімдерді алуға мүмкіндік берді, осылайша Ұлттық брендтің ассортиментін кеңейтуге мүмкіндік берді (йогурт, жұмсақ ірімшіктер, сарысуы бар сусындар) (7 -сурет).

7 -сурет – Сүт өнімдерінің ұлттық брендінің ассортиментін кеңейту

Азық -түлік және қайта өңдеу өнеркәсібін дамытудың негізгі мақсаты – біз өнімнің өзіндік құнын төмендету мен ауыл шаруашылығы шикізаты мен оны қайта өңдеу өнімдерінің экспорттық әлеуетін арттырудан көреміз.

Біздің институт өсімдіктер мен жануарлардан алынатын шикізатты терең өңдеу үшін ресурстарды үнемдейтін технологияларды өнеркәсіптік тестілеуге ұсынады. Бұл технологиялар эксперименттік апробациядан өтті.

Астық өнімдерінің экспорттық әлеуетін арттыру үшін құрамында глюкоза-фруктоза шәрбаттары, ауылшаруашылық жануарларына ақуыздық қоспалар, аминқышқылдарын, глютенсіз нан-тоқаш өнімдерін, құрамында жеміс-көкөніс сусындары бар пектин мен инулин алу технологиялары әзірленді.

Ет, сүт және май-мұнай өнеркәсібінің экспорттық әлеуетін арттыру үшін өт қабын, түйе, бие мен қой сүтінен жаңа сүт өнімдерін, өсімдік майлары негізінде гидрленген және эфирленген майларды, сарысуы бар сусындарды өңдеудің осындай технологиялары әзірленді. және т.

Бүгінде Қазақстан Республикасы азық -түлік қауіпсіздігін қамтамасыз етуде өз позициясын нығайту бойынша шаралар қабылдауда. Азық -түлік қауіпсіздігі мәселесін шешудің маңызды аспектісі: отандық өнімнің бәсекеге қабілеттілігін арттыру, отандық өнімнің қажетті көлемін қамтамасыз ету және мемлекеттік азық -түлік қорын қалыптастыру мақсатында тиімді технологияларды енгізу; өндіріс, мемлекеттік сатып алу, одан әрі өңдеу, сақтау, тасымалдау, ауыл шаруашылығы өнімдерін өткізу, ауыл шаруашылығының материалдық -техникалық базасын кеңейту саласындағы экономикалық қатынастар жүйесін жетілдіру бойынша шаралар қабылдау.

Демек, агроөнеркәсіптік кешеннің инновациялық жүйесінің тірек блоктарының негізгі міндеттерінің бірі-инновациялар қорын қалыптастыруға және оларды өндірісте дамытуға қолайлы жағдайлар жасау, нәтижесінде алынған нәтижелер арасындағы айырмашылықтарды тегістеу. өндіріс және ғылыми -техникалық әзірлемелердің әлеуеті. Бұл тұтынушыларға қол жетімді және қол жетімді инновациялардың сандық жиынтығын және олардың агроөнеркәсіптік қызметтің өндірістік, экономикалық және басқа да көрсеткіштерін жақсарту қабілеттілігін білдіреді.