БІЗДІҢ ЖЕТІСТІКТЕРІМІЗ

Мам 5, 2017

БІЗДІҢ ЖЕТІСТІКТЕРІМІЗ

Научные труды сотрудников

«Қазақ қайта өңдеу және тағам өнеркәсіптері ғылыми-зерттеу институты» ЖШС

ИНСТИТУТ КӨРСЕТЕТІН ҚЫЗМЕТТЕР

ШАРТТЫҚ НЕГІЗ

  • Ауыл шаруашылығы шикізатын, азық -түлік өнімдерін және мал азығын өңдеу технологиялары;
  • Тағамдық биологиялық белсенді және жемшөп қоспалары;
  • Ауыл шаруашылығы жануарлары, құстар мен балықтар үшін мамандандырылған жем шығару;
  • Ауыл шаруашылығы өнімдерін өңдеуге арналған кәсіпорындарға, оның ішінде шаруалар мен шаруа қожалықтарына арналған технологиялық және қосалқы жабдықтар;
  • Шұбат өндіру технологиясын енгізу;
  • Азық -түлік өнімдері мен мал азығын стандарттау мен сертификаттау бойынша мемлекеттік және салалық стандарттардың, техникалық регламенттердің, әдістемелік құжаттардың жобалары;
  • Даму жұмыстары мен қызметтер;
  • Қайта өңдеу және тамақ өнеркәсібі кәсіпорындарына, шаруа қожалықтары мен шаруалар үй шаруашылықтарына кеңес бере отырып, ғылыми жетістіктер мен білімді насихаттау және тарату.

Қазақстан Республикасының Ауыл шаруашылығы министрлігі
«Ұлттық аграрлық ғылыми -білім беру орталығы» КЕАҚ
ЖШС «Қазақ өңдеу және тамақ өнеркәсібі ғылыми -зерттеу институты»

Бас институт:

050060, Алматы қаласы, Гагарин даңғылы, 238 Г.
Телефондар:

+7 (727) 396-05-09 (кеңсе меңгерушісі);

+7 (727) 396-06-31 (бас есепші);

+7 (727) 391-21-99 (бас экономист);

+7 (727) 396-04-13 (HR менеджері);

+7 (727) 396-04-11 (мемлекеттік сатып алу бойынша заңгер).

Факс: +7 (727) 396-05-09.
Электрондық пошта: info@rpf.kz.
Сайт: www.rpf.kz.

Институттың Астана филиалы:

010000, Астана қ. Ақжол, 26 жаста.
Телефон: +7 (7172) 54-60-99 (кеңсе менеджері).
Факс +7 (7172) 54-60-97.
Электрондық пошта: ab.info@rpf.kz.

Институттың Семейдегі филиалы:

071410, Семей қ. Байтұрсынов, 29 жаста.
Телефондар:
+7 (7222) 77-00-26 (кеңсе меңгерушісі);
+7 (7222) 36-00-60 (директордың өндіріс жөніндегі орынбасары).
Факс +7 (7222) 34-49-01.
Электрондық пошта:sb.info@rpf.kБ

КОММЕРЦИАЛИЗАЦИЯ

«Қазақ қайта өңдеу және тағам өнеркәсіптері ҒЗИ» ЖШС қызметкерлері ғылыми -техникалық қызмет нәтижелерін коммерцияландыру бойынша жұмыс жасайды, бүгінгі күні коммерцияланатын жобалар:
· Инновациялық наубайхана «Innova FOOD» – «Ғылым қоры» АҚ қаржыландыруымен «Жаппай және профилактикалық тамақтану үшін витаминдер мен макроэлементтердің жоғары құрамы бар нан өнімдерін өндірудің жоғары тиімді технологиясын енгізу» жобасы аясында ұйымдастырылды. «Ғылым қоры» АҚ қаржыландыруымен «Жаппай және профилактикалық тамақтану үшін витаминдер мен макроэлементтердің жоғары құрамы бар нан өнімдерін өндірудің жоғары тиімді технологиясын енгізу» жобасы аясында ұйымдастырылды.

ЖҮЗЕГЕ АСУҒА ДАЯР ЖОБАЛАР
· Бағалы балық түрлері үшін экструдталған жем;
· Пектинмен байытылған жеміс -көкөніс шырындары;
· Иммунтүрлендіруші әсері бар ұннан жасалған кондитерлік өнімдер;
· Бие сүті негізінде құрама сүт өнімдерінің технологиясы;

«INNOVA FOOD» инновациялық наубайханасы

Инновациялық наубайхана ғылыми және ғылыми -техникалық қызмет нәтижелерін коммерцияландыру үшін «Витаминдер мен макроэлементтердің көп мөлшері бар нан өнімдерін шығарудың жоғары тиімді технологиясын енгізу» жобасы аясында ұйымдастырылды. «Ғылым қоры» АҚ қаржыландыруымен «Қазақ қайта өңдеу және тағам өнеркәсіптері ҒЗИ» ЖШС.

Жобаның мақсаты – жаппай және функционалдық мақсатта микроэлементтермен байытылған нан өнімдерінің жаңа желісін шығару. Нан өнімдерін өндіруде алғаш рет бір мезгілде сүт қышқылды бактериялардың витаминдері, минералдары мен тірі дақылдары қолданылады. Бұл нан өнімдерінің биологиялық құндылығы жоғарылайды және нан «картоп ауруы» мен көгеру ауруларына микробиологиялық төзімділігі бар. Наубайхана өнімділігі тәулігіне 2 тоннаны құрайды.

Наубайханада байытылған нан, шелпек, тоқаш және пряник шығарылады. Ашылу салтанатына «Ғылым қоры» АҚ, Алматы қаласының кәсіпкерлік және индустриалды -инновациялық даму басқармасының, Алматы қаласының денсаулық сақтау басқармасының, Қазақстанның тамақ кәсіпорындары одағының және т.б.

 

ҰСЫНЫЛҒАН ӨНІМДЕР

ҚҰНДЫ БАЛЫҚҚА АРНАЛҒАН ЖЕМ

Қазақстанда алғаш рет 2009 жылдан бастап астық өнімдері мен құрама жемдер технологиясы зертханасының қызметкерлері экструдталған стартер өндірісінің рецепті мен технологиясын әзірлеу бойынша ғылыми жұмыстармен айналысады, балықтың бағалы түрлеріне өндіріс пен пробиотикалық жем ( бекіре, форель, стерлет, ақ балық түрлері, тилапия, көксерке, кларирлеенген  сом).

Әзірленген рецептілер мен дәлелденген технологияға сәйкес, бағалы балық түрлері үшін экструдталған жемшөп өндірісі «PetFoodKZ» ЖШС жем зауытында өндірістік жағдайда және оларды ҚР балық фермаларында («ХалықБалық» ЖШС) апробациялау кезінде жүзеге асырылады. «Капшагайское НВХ – 1973», РМҚК «Камышлыбашский балық өсіру зауыты» Ал «С.Сейфуллин атындағы Қазақ агротехникалық университеті» АҚ РҒА жағдайында Астана қаласындағы және т.б.).

Азық -түлік ақуыздан, органикалық және минералды компоненттерден өңдеуші өнеркәсіптің екінші өңдеуші өнімдері (балық ұны, ет пен сүйек ұны, қан ұны, жүгері клейковинасы, жүгері мен бидай ұрықтары, астық шикізаты және басқа компоненттер) қосылған, сонымен қатар біздің институттың микробиология зертханасында жасалған сүт қышқылды бактериялары бар «Биоконс» пробиотикалық препаратын қолданамыз.

Балықтардың бағалы түрлеріне арналған жем-бұл құрғақ, жақсы ағатын экструдталған үгінділер (0,2-2мм) және түйіршіктер (2,5-10мм) ашықтан қою қоңырға дейін, энергия мен қоректік құндылығы бойынша теңдестірілген, балықтың физиологиялық қажеттіліктерін қанағаттандыратын, азық коэффициенті 1.0. – 1,2 бірлік. Бағалы балық түрлеріне жемді өндірістік сынау кезінде азық коэффициенті импортталатын жемге (Aller Aqua және Coppens) қарағанда біршама жоғары (0,02 – 0,2 бірлік). Отандық азық -түлік бағасы импортқа қарағанда орташа есеппен 2 есе төмен.

Әзірленген жемге Қазақстан Республикасының 16 патенті алынды:

1 20.02.2009 No 23727 балыққа жем қоспасы;

2 Экструдталған балық жемін алу әдісі 05.04.2013 ж. No 28066;

3 Бекіре балықтарына экструдталған жем алу әдісі 23.11.2010 ж. No24991;

4 Бекіре балықтарының түрлері мен олардың будандарына арналған құрама жем 01.07.2014 ж. No30732

5 Бекіре балықтарына экструдталған жем алу әдісі 23.11.2020 No 24991

6 Энергетикалық құндылығы бекіре балықтарына арналған азық -түлік 27.04.2011 ж. No24990;

7 Бекіре тұқымдас балықтарға арналған азық -түлік No 25385 31.01.2011 ж .;

8 Жүгері өңдеу қалдықтарын кешенді қолдана отырып, стерлетке арналған құрама жем 11.07.2012 ж. No 27693;

9 05.04.3013 ж. No 28066 балыққа экструдталған жем дайындау әдісі;

10 «Бекіре балықтарының түрлері мен олардың будандарына арналған құрама жем» инновациялық патент No 30732 01.07.2014 ж.

11 «Ауыл шаруашылығы жануарлары, құстар мен балықтарға арналған ақуыздық қоспалар» Патент No 31959 15.10. 2015 ж

12 Пробиотикалық препараты бар ауыл шаруашылығы жануарларына, құстар мен балықтарға арналған жоғары энергиялы ақуызды-майлық жем қоспасы »No 32517 03.06.2016 ж.

13 Құстар мен балықтарға минералды жем қоспасын алу әдісі

2017 жылғы 16 маусымдағы No 32220 патент

14 Кәмелетке толмаған форельге стартерден құрама жем алу әдісі 02.22.2016 No 32494

15 Тауарлы форельге арналған өнімді құрама жем 20.07.2017 ж. №33226.

16 Пробиотикалық препараты бар кәмелетке толмағандарға арналған құрама жем 09.08. No 2016 / 0692.1. 2016 ж

Рецепттер мен бағалы балық түрлеріне құрама жем өндіру бойынша ұсыныстар әзірленді.

«Қазақ қайта өңдеу және тағам өнеркәсіптері ҒЗИ»ЖШС әзірленген және енгізілген рецепті бойынша экструзия әдісімен өндірілген, бағалы балықтардың әр түрлі түрлеріне арналған отандық экструдталған (бастапқы және өндірістік) жемдерді Алматы облысы, Талғар ауданы, с. Белбұлақ, көш. Абдыгулова, үй 119. Тел 8 (727) 389-93-82, 8 701 71462 60.

«Қазақ қайта өңдеу және тағам өнеркәсіптері ҒЗИ» ЖШС ынтымақтастық үшін ашық, келесі байланыстарға хабарласыңыз:

050060, Алматы қаласы, Гагарин даңғылы, 238 Г.

Телефон: +7 (727) 396-04-26

Факс +7 (727) 396-05-09

электрондық пошта: kazniippp@mail.ru

kazniippp@mail.ru

#kazniippp #rpf #innovation #feedforfish #feed #fish #nasec #kz

Пектинмен  байытылған жеміс-көкөніс шырындары

Халықты толық және «сау» тағамға қойылатын талаптарға сәйкес келетін азық -түлікпен қамтамасыз ету – тамақ өнеркәсібі үшін кезек күттірмейтін міндет. Қоршаған орта жағдайларының өзгеруіне байланысты су, ауа, топырақ, өсімдіктер, демек, тамақ улы болып табылатын бірқатар органикалық және бейорганикалық заттармен ластанады. Бұл азық -түлік өнімдерін табиғи әсері жоғары зиянсыз тағамдық қоспалармен, атап айтқанда, диеталық талшықтармен байытуды қажет етеді. Тағамдық тағамдық талшықтардың мөлшерінің артуы адам ағзасының қоршаған ортаның қолайсыз әсеріне төзімділігін арттырады. Диеталық талшықтың маңызды компоненттерінің бірі-бұл полисахаридтер, атап айтқанда, пектиндік заттар, олардың функционалдық қасиеттері (катионды алмасу, комплекстеу, желатинді қалыптастыру) оларды өндірісте детоксикациялағыштар, тұрақтандырғыштар, қоюландырғыштар, гель түзгіштер ретінде кеңінен қолдануға мүмкіндік береді,жаппай сұранысқа ие, диеталық және емдік профилактикалық тағам өнімдері.

«Қазақ қайта өңдеу және тағам өнеркәсіптері ҒЗИ» ЖШС қызметкерлері пектинмен байытылған табиғи сауықтыру әсері бар жеміс-жидек өнімдерінің өнімдерін шығарды. Бұл желіге сәбіз, қызылша мен алманың тікелей алынатын шырындары, сондай -ақ олардың әр түрлі қоспалары кіреді, олардың қатынасы әлеуетті тұтынушылардың мақсатты тобын анықтайды (балалар, жастар мен ересектер үшін).

Сәбіз шырыны – бұл витаминдік кешен. Шырын иммундық жүйені нығайтады, бұл суық мезгілде де, көктемде де, денеде көптеген заттар жетіспейтін кезде маңызды. Иммуностимуляция, атап айтқанда, каротиннің жоғары мөлшерімен (провитамин А) ықпал етеді.

Қызылша шырыны. Қызылша шырынына тән емдік қасиеттерді Гиппократ ашқан. Қызылша шырынын негізгі артықшылығы – оны тұтынған кезде эритроциттер белсенді түрде түзіліп, қан жалпы жақсарады. Семіздіктен және әр түрлі шығу тегі сұйықтықтан зардап шегетін адамдар қызылша шырынын ішкенде көп жеңілдік алады. Сонымен қатар, қызылша шырыны өте пайдалы, себебі оның құрамында марганец, темір және калий тұздары бар. Қызылша шырыны қанды, бауырды, бүйректі тазартады және жалпы органикалық қышқылдықты төмендетеді.

Қызылша мен одан алынған шырын денені тазартады, бірақ бұл емдік шырынды көп мөлшерде ішуге асықпауыңыз керек. Әйтпесе, қызылша шырынын пайдасы жағымсыз сезімдермен алмастырылады. Шырынның аз мөлшерін әдеттен тыс ішу жүрек айнуына және шамалы бас айналуға әкелуі мүмкін. Осыған байланысты сарапшылар алдымен сәбіз немесе алма шырыны қосылған қызылша шырынын қоспасын ішіп, кейінірек таза қызылша шырынына ауысуды ұсынады. Денені толық тазарту үшін күн ішінде бір жарым стакан шырын ішу жеткілікті болады.

Алма шырынының құрамында калий сияқты көптеген микроэлементтер бар, олар жүрек қызметін қолдайды. Алманың құрамында арнайы пектиндер  заттары бар, олар бауырда түзілетін холестеринді жоюға ықпал етеді. Пектиндер еритін талшық болып табылады және арнайы диетасыз да арықтауға көмектеседі.

Барлық жастағы адамдарға күніне бір стақан жаңа сығылған алма шырынын ішуге кеңес беріледі. Тек 100 мл шырын қартайып алжу  даму қаупін азайтады. Алма шырынының құрамында қартаю процесін баяулататын антиоксиданттар бар. Жаңа алмадан алынған шырын ми жасушаларын жойылудан қорғайтыны ғылыми дәлелденген, сонымен қатар Альцгеймер ауруының жақсы алдын алады. 300 мл шырын үнемі тұтыну ми қан тамырларының склерозының дамуына жол бермейді. Алма шырынында холестерин деңгейін реттейтін талшық бар. Алма шырыны организмдегі метаболикалық процестердің барлық түрін қалыпқа келтіреді, психикалық процесті ынталандырады және тоник әсерін береді. 200 мл шырынның күнделікті нормасы қан ағымын қалыпқа келтіреді, тамырлар мен капиллярларды серпімді етеді, оларды сынғыштықтан қорғайды.

Алма шырыны басқа жеміс немесе көкөніс шырындарымен араласады. Сәбіз-алма шырыны, мысалы, көру органдарына стрессті жақсы жеңуге көмектеседі, сонымен қатар денені витаминдермен толтырады. Жоғарыда аталған шырындардың комбинациясы дәрумендерге бай, керемет дәм мен табиғи денсаулық қасиеттеріне ие бірегей өнімдерді алуға мүмкіндік береді.

Бұл бағытта «Қазақ қайта өңдеу және тағам өнеркәсіптері ҒЗИ»ЖШС қызметкерлері тәжірибеде енгізу үшін барлық қажетті нормативтік және технологиялық құжаттаманы әзірледі.

Іске асыру және ынтымақтастық туралы сұрақтар бойынша келесі байланыстарға хабарласыңыз:

050060, Алматы қаласы, Гагарин даңғылы, 238 Г.

Телефон: +7 (727) 396-04-26

Факс +7 (727) 396-05-09

электрондық пошта: kazniippp@mail.ru

kazniippp@mail.ru

#kazniippp #rpf #innovation #nasec #kz #juices #fruit #vegetables #processing

 

Иммунитеттің жоғарылау әсерімен ұннан жасалған кондитерлік бұйымдар

Сапалық сипаттамалар, технологияның сипаттамасы: Жоба тұжырымдамасы ұзақ уақыт сақтауға арналған диеталық қоспаларды қолдана отырып, иммунтүрлендіруші қасиеттері бар функционалды мақсаттағы ұннан жасалған кондитерлік өнімдердің жаңа түрін өнеркәсіптік өндіруді қарастырады.

Ғылыми -техникалық құжаттама  нәтижелерін тарату аймағы: Ұн тартатын қондырғылар, нан өнімдер өндірісі

Іске асырудың экономикалық әсері: Өндірістің рентабельділігі – 40-45%

Кірістірудің мультипликативті әсері: Бұл технологияны енгізу функционалды мақсаттағы ұн кондитерлік өнімдерінің жаңа түрлерінің көлемінің өсуін арттырады, қосымша жұмыс орындарын құруға және өндіріс көлемін ұлғайтуға мүмкіндік береді.

Жоба авторлары: Жұмалиева Г.Е. және т.б.

Бұл бағытта «Қазақ қайта өңдеу және тағам өнеркәсіптері ҒЗИ» ЖШС қызметкерлері тәжірибеде енгізу үшін барлық қажетті нормативтік және технологиялық құжаттаманы әзірледі.

Іске асыру және ынтымақтастық үшін келесі байланыстарға хабарласыңыз:

050060, Алматы қаласы, Гагарин даңғылы, 238 Г.

Телефон: +7 (727) 396-04-26

Факс +7 (727) 396-05-09

электрондық пошта: kazniippp@mail.ru

#kazniippp #rpf #innovation #nasec #kz #juices #fruit #vegetables #processing

 

БИЕ СҮТІНІҢ НЕГІЗІНДЕ ҚОСЫЛҒАН СҮТ ӨНІМДЕРІНІҢ ТЕХНОЛОГИЯСЫ

Сапалық сипаттамалар, технологияның сипаттамасы: Технологияның мәні – пайдаланылатын шикізаттың функционалды және табиғи қасиеттерін сақтай отырып, бие мен ешкі сүтін өңдеуден және олардан сүт өнімдерін (йогурт, сүтті сусындар) дайындаудан тұрады.

Ғылыми -техникалық құжаттама нәтижелерінің таралу аймағы: Фермалар, сүт өңдейтін кәсіпорындар.
Іске асырудың экономикалық әсері: Өндірістің рентабельділігі – 19-20%.
Іске асырудың мультипликативті әсері: Бұл технологияны енгізу сүт өнеркәсібі үшін аналогтармен салыстырғанда айтарлықтай төмен бағамен жаңа өнім алуға, қосымша жұмыс орындарын құруға, өндірістің өсуін, салық базасы мен бюджет кірістерін арттыруға мүмкіндік береді.
Жоба авторлары: Чоманов У.Ч. және т.б.

Бұл бағытта «Қазақ қайта өңдеу және тағам өнеркәсіптері ҒЗИ» ЖШС қызметкерлері тәжірибеде енгізу үшін барлық қажетті нормативтік және технологиялық құжаттаманы әзірледі.

Іске асыру және ынтымақтастық үшін келесі байланыстарға хабарласыңыз:

050060, Алматы қаласы, Гагарин даңғылы, 238 Г.

Телефон: +7 (727) 396-04-26

Факс +7 (727) 396-05-09

электрондық пошта: kazniippp@mail.ru

#kazniippp #rpf #innovation #nasec #kz #juices #fruit #vegetables #processing