2021 жылдың 14 маусымында Тараз қаласында Халықаралық Тараз инновациялық институты негізінде өсімдік және мал шаруашылығы өнімдерін өндіру, қайта өңдеу және өткізу саласында оқыту семинары өтті. Оқыту семинарының ұйымдастырушылары «Ұлттық аграрлық ғылыми -білім беру орталығы» КЕАҚ және «Қазақ қайта өңдеу және тамақ өнеркәсіптері ҒЗИ» ЖШС Астана филиалы болды.
Сарапшылар құрама жем тақырыбында дәріс оқыды, яғни: «Құрама жем туралы жалпы түсінік беру. Құрама жем өндіру үшін қолданылатын шикізат. Аралас жемнің артықшылығы ». «Құрама жем өндірісі», «Экструдталған жемнің артықшылығы», «Гранулированный жемнің артықшылығы».
Семинардың оқу жоспарына сәйкес астық өңдеудің қалдықтары мен қосалқы шикізатынан жем қоспалары мен құрама жем өндіру технологиясына қатысты мәселелер талқыланды, яғни құрама жем мен жемшөп қоспаларын өндірудің технологиялық процесі, шикізат жем өнеркәсібінің материалдары, құрама жем өндірісінде астық пен жануарлардан алынатын шикізатты қолдану.
Экструдталған қалдықтардан жемшөп қоспасын қолдану арқылы жемшөп өндіру технологиясы туралы мәселелер қозғалды.
Сонымен қатар, жем өнеркәсібін дамытудың болашағы мен мәселелері талқыланды.
Тыңдаушылар жайылымдық жерлердің жетіспеушілк мәселелерін білдірді. Ұсақ фермерлік шаруашылықтардың мемлекет тарапынан оларды дамыту үшін көмек көрсету, субсидиялау, сондай-ақ белгілі бір өңірде шаруашылықтарды жүргізудің егжей-тегжейлі технологиясы бар ұсынымдар дайындау мәселелері көтерілді.
Семинар тыңдаушылары семинар ұйымдастырушыларына алғыстарын білдірді. Тілек ретінде, фермерлерге осындай оқыту теориялық семинарлары қызықты, олар семинарларды кем дегенде 3-5 күн өткізу қажет екенін атап өтті. Ауыл шаруашылығы қызметкерлерінің кәсіби деңгейін арттырудың жеделдетілген курстарын өткізудің тұрақты қажеттілігі анықталды.