«Білім мен ғылыми зерттеулердің қолжетімділігін арттыру»

Қыр 20, 2021
 
Ұлттық аграрлық ғылыми -білім беру орталығының нұсқауы бойынша, Қазақстан Республикасы Ауыл шаруашылығы министрлігінің қаржыландыруымен, Қазақ қайта өңдеу және тамақ өнеркәсібі ғылыми-зерттеу институты «Білім мен ғылыми зерттеулердің қолжетімділігін арттыру» бағдарламасы аясында Жамбыл облысы Жуалы ауданының сүт өңдеу кәсіпорындарында шетелдік сарапшы – техника ғылымжарының докторы, профессор Мукарам Мухамедовнаның шақыруымен консультациялық іс-шара ұйымдастырды. Профессор М.М.Мусулманова – сүтті өңдеу саласындағы ТМД жетекші ғалымдарының бірі, И.Раззаков атындағы Қырғыз мемлекеттік техникалық университетінің «Тамақ өнімдерін өндіру технологиясы» кафедрасының меңгерушісі.
Іс -шара аясында Бурненский сүт зауыты (БСЗ) мен «БАҒДАУЛЕТ И ПК» Ауыл шаруашылығы өндірістік кооперативінде өндірістің технологиялық процестері мен сүт өнімдерінің сапасын басқару, тексеру және бағалау, басшылығымен кездесу ұйымдастырылды. Жуалы ауданының әкімшілік орталығындағы Бауыржан Момышұлы атындағы шағын ауылда сүт өнімдерін шығаратын он шақты кәсіпорын бар, сонымен қатар жаңадан құрылған кәсіпорындар, аймақтық индустриялық -инновациялық дамудың жарқын үлгісі. Сүтті қайта өңдеу жоғары технологиялық өндіріс болып саналады, бірақ соған қарамастан, аймақта ірімшік жасау және сүтті қайта өңдеу қолөнерінің дамуы БСЗ тәжірибелі технологтарының арқасында орын алды, ол 70 жылдық өндірістік тарихы бар және елдегі жетекші кәсіпорындардың бірі . «БАҒДАУЛЕТ И ПК» жас кәсіпорын болып саналады және оның қалыптасу мен даму тәжірибесі жаңадан құрылған кәсіпорындар үшін де маңызды.
Іс-шара аяқталғаннан кейін өндірістік процестердің жағдайы мен өнімнің сапасы бойынша сараптамалық қорытынды және өндірісті жетілдіру мен елдің ұқсас кәсіпорындарын жетілдіру, жұмыс тәжірибесін тарату бойынша ұсынымдар берілетін болады.