«ҚАЗАҚ ҚАЙТА ӨҢДЕУ ЖӘНЕ ТАҒАМ ӨНЕРКӘСІПТЕРІ ҒЫЛЫМИ-ЗЕРТТЕУ ИНСТИТУТЫ» ЖШС

  • Home
  • «ҚАЗАҚ ҚАЙТА ӨҢДЕУ ЖӘНЕ ТАҒАМ ӨНЕРКӘСІПТЕРІ ҒЫЛЫМИ-ЗЕРТТЕУ ИНСТИТУТЫ» ЖШС

Институт агроөнеркәсіп кешенін қайта өңдеу және тағам өнімдерін өндіру мәселелерін шешуде Қазақстанның жетекші ғылыми мекемесі болып табылады.

​Қазақ қайта өңдеу және тағам өнеркәсіптері ҒЗИ құрамына Алматы қаласында орналасқан Бас институт, Астаналық және Семей филиалдары кіреді. 

Бас институттың және оның бөлімшелерінің құрамында  ғылыми және жобалық зертханалар, тәжірибелік өндірістер бар.

 ҒЫЛЫМИ ЗЕРТТЕУЛЕРДІҢ БАҒЫТТАРЫ: 

  • Қайта өңдеу және тағам өнеркәсібінде жаңа технологиялар мен жабдықтарды пайдаланудың тиімділігін бағалау, жануарлар мен өсімдік шикізатынан, соның ішінде наубайханалық, кондитерлік, жеміс-көкөніс, ет-сүт, ашыту, сыра-алкогольсіз сусындар, шарап жасау, құрамажем және басқа да салаларға арналған жаңа жабдық пен азық-түлік өндірістерінің технологияларын жетілдіру және дамыту бойынша жұмыстарды орындау

  • Функционалдық мақсаттағы жаңа тамақ өнімдерін, оның ішінде ұлттық өнімдерді, сондай-ақ шикізат пен тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін қамтамасыз ету үшін тағамдық және биологиялық белсенді қоспаларды алу мақсатында өсімдіктер мен жануарлар шикізатын терең және кешенді қайта өңдеуге арналған жабдықтардың оңтайлы технологиялық режимдері мен конструкцияларын қалыптастыру.

  • Тамақ өнеркәсібі үшін микроорганизмдердің гендік қорын қалыптастыру, сақтау және дамыту

  • Ұлттық ауылшаруашылығы ғылыми -зерттеу орталығының «Ұлттық аграрлық ғылыми-білім беру орталығы» КеАҚ   (ҰАҒБО) институттарымен бірлесе отырып, өсімдіктер мен жануарлар шикізатын терең өңдеу және жаңа азық -түлік өнімдері мен мал азығын өндіру технологиясын әзірлеудің бастапқы талаптарын негіздеу.

  • Агроөнеркәсіптік кешенді нормативтік-әдістемелік қамтамасыз ету

  • Тағам өнімдерін өндірудің заманауи әдістері мен технологияларының трансферті және бейімделуі

​Институттың ғылыми зерттеулер жүргізу тәжірибесі өте мол және қызметкерлердің біліктілік деңгейі жоғары, институтта 126 қызметкерлер жұмыс істейді: олардың ішінде: ғылыми қызметкерлер – 79, ғылым докторлары – 9, оның ішінде 1 ҚР ҰҒА академигі,  ғылым кандидаттары-8, PhD-6,  магистранттар – 38.

ИНФРАҚҰРЫЛЫМ: Ғылыми-зерттеу жұмыстарын жүргізу үшін Бас институттың 5 ғылыми-зерттеу зертханалары, тиісті материалдық-техникалық базасы  бар:

  • Өсімдік шаруашылығы өнімдерін қайта өңдеу және сақтау технология зертханасы

  • Мал шаруашылығы өнімдерін қайта өңдеу және сақтау технологиясы зертханасы

  • Наубайхана өндірісінің технология зертханасы

  • Биотехнология, сапа және тағам  қауіпсіздігі зертханасы

  • Астық өнімдері мен құрама жем технологиясы зертханасы​

​Наубайхана цехы, зерттеу және тәжірибелік зертханалық желілері – шұжық өндіру желісі, сүтті қайта өңдеу желісі, құрама жем және жемдік қоспалар өндірісі бойынша желілер бар.     

Қазақстан Республикасы Үкіметінің 2002 жылғы 30 шілдедегі No830 «Республикалық микроорганизмдер коллекциясы туралы» қаулысымен институт базасында тамақ және өңдеу өнеркәсібі үшін микроорганизмдер жинағының ресми Депозитарийі жұмыс істейді ( AIC). Сақтауға және зерттеуге арналған коллекцияда микроорганизм культураларының 2000 -нан астам сақтау бірліктері бар. Ресми депозитарий ретінде жинақ ғылыми және өндірістік ұйымдардан микроорганизмдердің мәдениетін қабылдайды. Коллекциялық дақылдар Институттың ғылыми зерттеулерінде жаңа препараттар мен ашытқылар жасау үшін қолданылады (мал шаруашылығына, құсқа және балық өсіруге арналған препараттар, бидай мен қара нанға арналған ашытулар және т.б.).