СПРЕДТЕР ТУРАЛЫ ШЫНДЫҚ

Қаз 27, 2021
Спред – бұл кейбіреулер ойлағандай сары май емес. Май мен спредтің айырмашылығы: май құрамында жануарлар майлары бар, ал спред – аралас өнім. Оның құрамында өсімдік және жануар майлары бар. Спред – бұл төмен калориялы өнім, оның біріктірілген құрамы денені пайдалы заттармен қанықтыра алады.
Спредтің 3 түрі бар:
Кілегейлі көкөніс спред – сүт майының массалық үлесі 50-95%.
Көкөніс-кілегейлі спред – сүт майының массалық үлесі 15-50%.
Өсімдік майы – сүт майы қосылмайды немесе сүт майының массалық үлесі 15%-дан аспайды.
Тұтынушылар үшін мұндай өнімнің пайдалылығы тұрғысынан екі қарама-қарсы пікір бар. Бір жағынан, мұндай өнімдер тіпті төмен калориялы болғандықтан, сары майға қарағанда пайдалы болуы мүмкін. Сондай-ақ, мұндай өнімнің ұзақ сақтау мерзімі, төмен холестерин мөлшері және т.б. Төмен құнын айтпағанда. Бірақ, сонымен бірге, мамандар сізден спредтерді дайындау кезінде майларды гидрлеу процесінде зиянды заттар – май қышқылдарының транс изомерлері түзілетінін ұмытпауды сұрайды.
Өсімдік майын гидрогендеу- ең қауіпті фракция, өйткені оларды қолдану қатерлі ісікке әкеледі және жүрек -қантамыр жүйесі мен жалпы адам денсаулығына теріс әсер етеді. Сондықтан, егер олар спрэдке қосылса, олардың саны 2%-дан аспауы керек. Қаптамада өсімдік майларының гидрогендеуі кейде гидрленген майлар немесе майлар деп аталады.
Алайда, жоғары сапалы спрэд денсаулыққа зиян тигізбейтінін атап өткен жөн. Керісінше, ол қан айналымын қалыпқа келтіреді, май алмасуын реттейді, атеросклероздың алдын алуға көмектеседі, жүрек-тамыр ауруларымен күреседі. А, Д және Е витаминінің құрамына байланысты спредті үнемі тұтыну көру қабілетін жақсартуға, сүйек тінін нығайтуға, қартаюдың алдын алуға және иммунитетті нығайтуға көмектеседі.
Спредті темекі шегетіндер, артық салмағы бар және отырықшы өмір салтын ұстанатын адамдар, атеросклерозға, жүрек -қан тамырлары ауруларына бейім адамдар қолдана алады және қолдануы керек. Барлығынан басқа, бұл өнімді жоғары сапалы болған жағдайда әркімге оны жеуге болады.
Қазақ өңдеу және тамақ өнеркәсібі ғылыми-зерттеу институтының Астана филиалында 267 «Білім мен ғылыми зерттеулердің қолжетімділігін арттыру» бюджеттік бағдарламасы аясында 101 «Ғылыми зерттеулер мен іс-шараларды бағдарламалық-мақсатты қаржыландыру» кіші бағдарламасы бойынша. Қазақстан Республикасы Ауыл шаруашылығы министрлігінің БНҚ шеңберінде, рапс және зығыр майлары негізіндегі функционалды спредтерді өндіру технологиясын жасау, омега-3 май қышқылының теңдестірілген құрамы бар холестеринді төмендету бойынша жұмыс жүргізілуде.
Мақала авторы: «Өсімдік шикізатынан функционалды таралу технологиясын жасау» жобасының жетекшісі, магистр К.Байгенжинов.
Бізге тіркеліңіз:
Facebook: https: //www.facebook.com/RPF.institute
Instagram: https: //www.instagram.com/rpf_official/
YouTube: https: //www.youtube.com/channel/UCq0uiSBAf8fowuhdTAev2fA