Дүние жүзінің барлық елдерінде жемнің құны жыл сайын өсіп келеді. Ал оларды өндіруге қажетті ресурстар азайып барады. Сонымен қатар құрама жемнің көптеген құрамдас бөліктері тапшы болып, кейбіреулері басқа мақсаттарға пайдаланылады. Дәстүрлі энергетикалық ресурстардың қымбаттауы мен қысқаруы рационға 80%-ға дейін және одан да көп астық компоненттерін қосу қажеттілігін тудырды, бұл теңгерімсіздікке әкеліп соқтырады және биологиялық толық құнды өнімдерді қамтамасыз етпейді. Осыған орай, азық-түліктің жаңа түрлерін іздестіру және шикізатты тиімді пайдаланудың ұтымды технологиясын жасаудың маңызы зор.
Ауыл шаруашылығы жануарлары үшін отандық толық жем өндіру, қалдықсыз өндірісті қамтамасыз ету, азық-түлік емес шикізатты пайдалану және зиянды қалдықтарды азайту, сондай-ақ қант өндірісінің қалдықтарын кешенді пайдалану арқылы қайта өңдеу кәсіпорындарының экологиялық жағдайын жақсарту қажет.Қазақстанда қант өндірісінің қалдықтарын пайдалана отырып, ауыл шаруашылығы жануарларына арналған жаңа жем өндіру бойынша жұмыс жүргізілмеді, бұл ауыл шаруашылығы жануарларын азықтандыруда жаңа жемшөпті пайдаланудың өзектілігі мен маңыздылығын көрсетеді.
Ауыл шаруашылығы малдарының өнімділігін арттырудың ең маңызды алғы шарты – қолда бар барлық азықтық құралдарды пайдалану және оларды сапалы азық түрінде үздіксіз қамтамасыз ету. Осыған байланысты мал шаруашылығында тамақ өңдеу өнеркәсібінің қалдықтары мен жанама өнімдерін толық және ұтымды пайдалану назар аударуға тұрарлық. Жем-шөп базасын нығайту үшін қант қызылшасы өндірісінің қалдықтарынан жергілікті, арзан, дәстүрлі емес шикізаттан алынатын ингредиенттерді кеңейту маңызды.
Ұтымды, толыққанды тамақтандыруды ұйымдастыру ауылшаруашылық жануарларының өнімділігін одан әрі арттырудың негізгі шарттарының бірі болып табылады. Отандық жемшөп өндірушілер талап ететін шикізаттың дәстүрлі емес түрлерін пайдалана отырып, ауыл шаруашылығы жануарларына арналған жемшөп қоспалары мен құрама жемнің отандық технологияларын әзірлеу.
Рецепттерді жасау кезінде жемдік қоспаға жекелеген компоненттерді енгізудің ғылыми негізделген нормалары ескерілді. Нормаларды, азықтандыру рациондарын және сапа стандарттарының талаптарын ескере отырып, сауын сиырларына қант өндірісінің қалдықтарын пайдаланатын азықтық қоспалардың рецептуралары әзірленді. Бұл қалдықтар төмен бағамен құнарлылығы жоғары, ақуызы жоғары жемді жасай алады.
Сауын сиырлар үшін қант қызылшасының қалдықтарын пайдалану арқылы дана және түйіршіктелген азықтық қоспалардың ғылыми негізделген рецептуралары мен технологиялық ережелері әзірленіп, «ҚазҚӨТӨҒЗИ» ЖШС тәжірибелік цехында жемшөптің тәжірибелік партиялары өндірілді.
Бізге тіркеліңіз:
- Facebook:https://www.facebook.com/RPF.institute
- Instagram:https://www.instagram.com/rpf_official/
- YouTube:https://www.youtube.com/channel/UCq0uiSBAf8fowuhdTAev2fA