«Дайын өнімнің ассортиментін кеңейту және шикізат бірлігінен шығу, сондай-ақ өнім өндірісіндегі қалдықтар үлесін азайту мақсатында ауыл шаруашылығы шикізатын терең өңдеудің ғылымын қажетсінетін технологияларын әзірлеу»

Қыр 24, 2021
  1. «Шикізат бірлігінен дайын өнімнің ассортименті мен шығымын кеңейту, сондай-ақ өндірістегі қалдықтардың үлесін азайту мақсатында ауыл шаруашылығы шикізатын терең өңдеудің ғылымын қажетсінетін технологияларын әзірлеу». 

   Жетекші: Чоманов У.Ч., техника ғылымдарының докторы, профессор, Қазақстан Республикасы Ауыл шаруашылығы ғылымдары академиясының академигі.

        Стратегиялық маңызды мемлекеттік міндет үшін әзерленген бағдарлама

       Қазақстан – әлемдегі ауыл шаруашылығы шикізатын өндіретін ірі елдердің бірі. Қазақстан Президенті Қ.Тоқаев «Сындарлы қоғамдық диалог – Қазақстандағы тұрақтылық пен өркендеудің негізі» атты Қазақстан Республикасы халқына Жолдауында агроөнеркәсіптік кешенге ерекше назар аударды.  Жолдауда ауыл шаруашылығы өнімдерін экспорттаудың шикізаттық бағыттан кету қажеттігі айтылған, ол 70% – ға жетті, ал қайта өңдеу кәсіпорындары бар болғаны 40% – ға жүктелген. Сондай-ақ, 2020 жылғы 24 қаңтарда өткен Үкіметтің кеңейтілген отырысында Мемлекет басшысы АӨК-тің жалпы саласындағы қайта өңдеу үлесі үштен бір бөлігін ғана құрайтынын атап өтті. Бұл ретте Премьер-Министр Асқар Мамин таяудағы жылдары Қазақстанның агроөнеркәсіптік кешенінде ауыл шаруашылығы өнімдерін терең өңдеуді ынталандыруға бағытталатынын баса айтты.

     Ауыл шаруашылығының тиімділігі аграрлық қайта өңдеуге байланысты, өйткені ол ауыл шаруашылығы өніміне сұранысты қалыптастырады және оның қосылған құнын арттырады. Қазақстанның қайта өңдеуге, сондай-ақ өсімдік және мал шаруашылығы шикізатын терең қайта өңдеуге арналған ауқымды шикізат базасы бар. Бағдарлама әзірленген стратегиялық маңызды мемлекеттік міндет ауыл шаруашылығы шикізатын қайта өңдеу тереңдігін арттыру, шаруашылық айналымға қайталама ресурстарды тарту болып табылады, бұл қайта өңделетін шикізат бірлігінен дайын өнімнің шығуын ұлғайтуға, ауыл шаруашылығы өнімдері өндірісіндегі қалдықтар үлесін азайтуға мүмкіндік береді. Қосылған құны жоғары ауыл шаруашылығы шикізатын қайта өңдеу өнімдерін өндіру қайта өңдеу өнеркәсібін дамытудың аса маңызды бағыты болып табылады.

      Бағдарлама орындаушылар:

  • «Қазақ қайта өңдеу және тамақ өнеркәсібі ғылыми-зерттеу институты» ЖШС («ҚазҚӨТӨҒЗИ»ЖШС);
  • «Қазақ қайта өңдеу және тамақ өнеркәсібі ғылыми-зерттеу институты» ЖШС Семей филиалы («ҚазҚӨТӨҒЗИ»ЖШС СФ);
  • «Қазақ қайта өңдеу және тамақ өнеркәсібі ғылыми-зерттеу институты» ЖШС Астана филиалы («ҚазҚӨТӨҒЗИ»ЖШС АФ);
  • «Қазақ ұлттық аграрлық зерттеу университеті» КЕАҚ («ҚазҰАЗУ» КЕАҚ);
  • «Қазақ мал шаруашылығы және жемшөп өндірісі ғылыми-зерттеу институты» ЖШС («Қазғзжик»ЖШС);
  • «Солтүстік Қазақстан мал шаруашылығы және өсімдік шаруашылығы ғылыми-зерттеу институты» ЖШС («СолтҚазМӨШҒЗИ»ЖШС) ;
  • «Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті»КЕАҚ;
  • «Қазақ технология және бизнес университеті» АҚ («ҚазТБУ»АҚ).

        Саланы сипаттайтын негізгі сөздер мен тәуелсіз сарапшыларды таңдау бағдарламасының бағыты.

    Технология, стандарттар, Халал стандарттары, терең өңдеу, ет өнімдері, консервілер, жылқы еті, сиыр еті, қозы еті, ешкі еті, құс еті, қосалқы шикізат, корольдік желе, БАД, алкогольді, алкогольсіз, фито сусындар, өнімдерді сойу, жеміс-көкөніс өнімдері, пектин, жеңіл тағамдар, шай сусындары, жаңғақ, қалдықтар, астық «сүт» сусындары, Омега-3, өскен астық, құрама жем, жем қоспасы, қой терісі, сүт сарысуы, бақша мен бақша, балалар тағамы.

        Бағдарлама туралы жалпы түсінік.

       Бағдарламаның идеясы-шикізат бірлігінен дайын өнімнің ассортименті мен шығымын кеңейту, сондай-ақ өндірістегі қалдықтардың үлесін азайту мақсатында ауыл шаруашылығы шикізатын терең өңдеудің ғылыми сыйымды технологияларын әзірлеу, шикізат әлеуетін максималды пайдалану құс сойуы (тауықтың аяқтары, басы, ет және сүйек қалдықтары), ірі қара мал (өт, ішкі май, ішек шикізаты, қан, ІІ санаттағы қосалқы өнімдер, сүйек, теріні өңдеу және т.б.), қант өнеркәсібінің қосалқы өнімдері (қант қызылшасы), бақша өнімдерін өңдеудің қалдықтары (қабығы, тұқымы), жаңғақ (қабық) азық -түлік пен мал азығын өндіруде.

     Ғылыми-техникалық бағдарламаны іске асыру шеңберінде және жаңа жоғары технологиялық технологиялардың дамуын жеделдетуі өндірістің технологиялық процестерінің режимдерін пысықтау үшін модульдік өндірістік желілері бар демонстрациялық алаңдар құру жоспарлануда. өнімдерді өндіру және оларды өндіріс бойынша әзірлеу бойынша ұсыныстар дайындау.
Атап айтқанда: пектин сығындысымен байытылған тікелей сығылған жеміс-көкөніс шырындарының модульдік эксперименттік өндірісі, көкөніс сүтін өндіруге арналған өндірістік-тәжірибелік цех, ауыл шаруашылығы жануарларына арналған жем шығаратын модульдік шағын желі, тәжірибелік өндірістік желі қарбыз мен асқабақты өңдеу, Омега-3 байытылған астықтан жасалған «сүтті» сусындар шығаратын тәжірибелік цех, алкогольсіз және алкогольсіз фито-сусындар өндірісінің технологиялық режимдерін сынауға арналған мини-желілер.

    Шикізат бірлігінен дайын өнімнің ассортименті мен шығымын кеңейту, сондай -ақ өндірістегі қалдықтардың үлесін азайту мақсатында өсімдік және мал шаруашылығы өнімдерін өңдеу мен сақтаудың инновациялық технологияларын әзірлеу.

    Бағдарламаның міндеттері.

  Бағдарлама ғылымды қажет ететін өнімдерді әзірлеуді, өндіруді және қолдануды қамтамасыз етеді және бір мақсатпен, тақырыппен, мерзімдермен және қаржыландыру механизмімен біріктірілген инновациялық ғылыми-техникалық жобалар жиынтығы болып табылады. Бағдарламаның негізгі міндеттері-бәсекеге қабілетті ғылымды қажет ететін өнімдердің технологиясын әзірлеу; инновациялық циклдің барлық кезеңдерінде жұмысты жүргізуге қабілетті зерттеу топтарын әзірлеу – іргелі, іздестіру зерттеулерден бастап, бәсекеге қабілетті ғылымды қажетсінетін өнімді шығару мен таралымын ұйымдастыруға дейін жұмыстарды жүргізуге қабілетті ғылыми ұжымдарды дамыту, нақты жаңа ғылыми нәтижелерге кадрлар даярлау; институттың инновациялық қызметін қолдау инфрақұрылымын құру.

1) Өсімдік шикізаты мен жаңа тағамдық ингредиенттерді қолдана отырып, жылқы еті, сиыр еті, қой еті, ешкі еті мен құс етінен экспортқа бағдарланған ет өнімдері мен консервілердің жаңа түрлерінің технологиясын әзірлеу;

2) Функционалды ет өнімдерін өндіруде ірі қара мен құстың екінші реттік шикізатын өңдеудің ресурс үнемдейтін технологиясын әзірлеу;

3) Құрамында еті бар құрама консервілерді алу мақсатында құс етін сою кезінде бөлінетін екінші реттік шикізатты ұтымды өңдеу технологиясын әзірлеу;

4) Тамақ өнеркәсібі үшін корольдік желе өндіру мен өңдеу технологиясын әзірлеу;

5) Бал мен имбирь негізінде алкогольсіз фито сусындардың технологиясы мен рецептерін әзірлеу;

6) Экспортқа бағытталған өнімдерді өндіру мақсатында халықаралық стандарттарға сәйкес мал сою өнімдерінің (өт, ішкі май, ішек шикізаты және т.б.) стандарт жобасын әзірлеу;

7) Қант өнеркәсібінің қайталама шикізатынан пектин сығындысымен байытылған жемістер мен көкөністерден (алма, сәбіз, қызылша) жеміс -көкөніс джемдерін, пюре, шырын алу технологиясын әзірлеу;

8) Салауатты тамақтану үшін жергілікті шикізаттан жеміс, жидек және көкөніс тағамдары, шай сусындарын өндіру технологиясын әзірлеу;

9) Профилактикалық өнім алу үшін жаңғақ қалдықтарының дәстүрлі емес түрлерін қолдану;

10) Омега-3-полиқанықпаған май қышқылдарымен байытылған дәнді «сүтті» сусындардың технологиясын әзірлеу;

11) Өнген астық негізінде функционалды сусындар өндіру технологиясын әзірлеу;

12) Ауылшаруашылық және өнімсіз жануарлар мен құстарға құрама жем өндірудің отандық технологияларын әзірлеу;

13) Жануарлардан алынатын жемшөп қоспасын алу үшін сойылатын жануарлардың екінші ет шикізатын өңдеудің ресурс үнемдеу технологиясын әзірлеу;

14) Сапасын жақсарту мақсатында қой терісін сүтті сарысуды пайдаланып өңдеудің жаңа технологиясын әзірлеу;

15) Шырындар мен балалар тағамдарына (пюре), кондитерлік өнімдерге арналған концентраттар алу үшін қауын -қарбызды (қарбыз, асқабақ және т.б.) сақтау және кешенді және терең өңдеу бойынша жабдықтар мен технологияларды әзірлеу;

16) Халал стандарттарын қолдана отырып, ауыл шаруашылығы шикізатын өңдеу технологиясын әзірлеу.

Халал стандарттарын қолдана отырып, ауыл шаруашылығы шикізатын өңдеу бойынша әдебиеттерге патенттік-ақпараттық іздеу және талдау жүргізілетін болады. Патенттік зерттеу туралы есеп дайындалады.

Халал стандарттарын қолдана отырып, мал шикізатын (түйе, бие сүті) өндіру үшін нормативтік-техникалық құжаттама әзірленетін болады.

Нәтижелерге қол жеткізілді:

1.Өсімдік материалдары мен жаңа тағамдық ингредиенттерді пайдалана отырып, жылқы, сиыр, қой, ешкі және құс етінен жасалған ет өнімдерінің және консервілердің экспортқа бағытталған жаңа түрлеріне 2 рецепт әзірленді. Алынған өнім май, амин қышқылы, витаминдік құрамы және микроэлементтер бойынша теңдестірілген, сонымен қатар бақылау үлгісімен салыстырғанда жоғары органолептикалық сипаттамаларға ие.

2.Құс етінің қайталама шикізатын ұтымды өңдеу технологиясы және оны ет өнімдерін өндіруде пайдалану бойынша патенттік ізденіс жүргізіліп, ғылыми әзірлемелердің деңгейі зерттелді. Ет-сүйек пастасын алу үшін ет пен сүйек шикізатын кешенді өңдеу ұсынылады. Құс және ірі қара малдың сүйек өнімдерінен ет-сүйек пастасын алудың ұсынылып отырған технологиясы ет-сүйек шикізатын өңдеудің күрделі сызбасымен, оның ішінде мұздату арқылы кезең-кезеңімен ұнтақтаумен және майда дисперсті өнім алу үшін кейіннен өңдеумен бұрыннан барлардан ерекшеленеді. тағамдық қоспалар ретінде тағамдық мақсаттарда қолдануға жарамды ет және сүйек пастасы.

Құс пен ірі қара малдың ет-сүйек пастасындағы уытты элементтердің құрамы бойынша қорғасын мен күшән деңгейінің сыни мәндері анықталған жоқ. Ет және сүйек пастасындағы улы элементтердің құрамы тамақ өнімдеріне қойылатын қауіпсіздік стандарттарына сәйкес келеді. Алынған ет және сүйек пастасы құс және ірі қара малдың ет және сүйек шикізатынан минералдардың құнды көзі болып табылады. Рецептураға ет-сүйек пастасын қоса отырып, құрамдастырылған ет өнімдерін өндіру түпкі өнімнің тағамдық құндылығын жақсартуға мүмкіндік береді.

3.Патенттік ақпараттық іздестіру және құс етін сою кезінде бөлінетін қайталама шикізатты өңдеу бойынша әдебиеттерге талдау жүргізілді. Құс сою өнімдерінің қайталама шикізатында ақуыздың, майдың және минералды заттардың, ауыр, улы металдардың, радионуклидтердің жалпы мөлшері анықталды. Екінші реттік құс өнімдерін зерттеу нәтижелері талданған үлгілердегі ауыр металдардың концентрациясы үлкен қауіп төндірмейтінін және тұтынуға жарамды екенін көрсетті. Сараптама нәтижелері бойынша сынамаларда қорғасын,күшән, кадмий және сынаптың мөлшері анықталмаған деген қорытынды жасауға болады.

Құс союының қайталама өнімінен ақуыз-минералды масса алу әдісі әзірленді. Ақуыз-минералды массаны алу әдісі бірнеше кезеңнен тұрады. Механикалық және биотехнологиялық өңдеудің ақуыз пен минералды қоспаның құрылымдық-механикалық, функционалдық және технологиялық сипаттамалары мен микроқұрылымына әсері зерттелді.

4.Аналық ара сүтін өндіру және қайта өңдеу мәселелері бойынша әдебиеттерге патенттік-ақпараттық іздеу және талдау жүргізілді. Көшпелі омарталар үшін далада Аналық сүт алу кезінде тәрбиеші отбасын қалыптастырудың ең тиімді технологиясы жасалды-жетім қалған ұяда тәрбиеші отбасын қалыптастыру. Өсіруге қабылданған личинкалардың саны бірінші әдіске қарағанда 36% – ға (толық жетім) және екінші әдіске қарағанда 18% – ға (ішінара жетім) көп болды.

5.Бал мен зімбір негізіндегі алкогольсіз және алкогольді өнімдерді өндіру бойынша әдебиеттерге патенттік-ақпараттық іздеу және талдау жүргізілді. Бал мен зімбір негізіндегі алкогольсіз және алкогольді фитосусындардың әзірленген құрамдарын өндірудің технологиялық режимдерін әзірлеу бойынша шағын желіні ұйымдастыру бойынша жұмыс жүргізілді.

6.Халықаралық стандарттарға сәйкес қайталама шикізат өндірісіндегі қолданыстағы технологияларға талдау жүргізілді. Қайталама шикізат өндірісіндегі қолданыстағы технологияларға талдау жүргізу кезінде халықаралық ECE/TRADE/c/WP бойынша мал сою өнімдерін өңдеу технологиясы 7/2008/21 және мемлекетаралық МЕМСТ 33102-2014, МЕМСТ 33790-2016, МЕМСТ 25292-2017 стандарттармен, ТУ 9218 – 877-00419779-06, Икс 43-2017. зерттелді.

Сойыс өнімдерін консервациялаудың халықаралық стандарттарының талаптарына сай зерттеулер жүргізілді. Зерттеу барысында халықаралық  ішек шикізатын өңдеуге арналған стандарт зерттелді . ECE / TRADE / C / WP.7 / 2008/21 www.unece.org/trade/agr/standard/meat/meat e.html.

7.Қант өнеркәсібінің қайталама шикізатынан пектин сығындысымен байытылған жеміс-көкөніс джем, пюрелерін, жемістер мен көкөністерден шырындарды (алма, сәбіз, қызылша) өндіру бойынша әдебиеттерге патенттік-ақпараттық іздеу және талдау жүргізілді. Функционалдық, биоэкологиялық және табиғи-сауықтыру қасиеттері бар джем, пюре және шырындарды дайындау технологиясын әзірлеу үшін алманың аудандастырылған 4 сорты іріктеліп алынды, «Алтын дәмді», «Стар-кримсон», «Идаред», « «Заря Алатау», 2 – сәбіз сорттары: «Алау», «Шаңтане», 2 – қызылша: «Бордо», Қызылқоңыр сорттары, 1 сорты: «Стенли» қарақатының 2 сорты: «Золотой», «Алтай». Шырындар, пюре, джемдер алу технологияларын жасау үшін жемістер мен көкөністердің аудандастырылған сорттарының (қызылша, сәбіз, алма) физика-химиялық қасиеттері зерттелді.

8.Патенттік-ақпараттық іздестіру, сондай-ақ жеміс-жидек, көкөніс тағамдарын, шай сусындарын өндіру бойынша әдебиеттерге талдау жүргізілді. Құрамында биологиялық белсенді заттардың (С витамині, каротиноидтар, токоферолдар, пектинді заттар, биофлавоноидтар және т.б.) отандық жеміс-көкөніс шикізаты мен өсімдік сығындыларын іріктеу негізделді. Дәнді, жеміс-жидек және көкөніс шикізаты негізінде жеңіл тағамдарды өндірудің инновациялық рецептуралары мен технологиялары әзірленді, жеңіл тағамдардың жаңа түрлерінің зертханалық партияларының органолептикалық және физика-химиялық көрсеткіштеріне баға берілді.

9.Майлы дақылдар қалдықтарын қайта өңдеу технологияларына талдау жүргізілді. Жаңғақ қалдықтарының физика-химиялық қасиеттері зерттелді.

10.Шөптік «сүтті» сусындарды өндіру бойынша әдебиеттерге патенттік-ақпараттық іздеу және талдау жүргізілді. Негізгі шикізат пен толтырғыштарды таңдау негізделді және жүзеге асырылды. Келесі асыл тұқымды сорттар таңдалды: сұлының «Думан», «Арман», «Бітік» сорттары; күріштің «Сыр сыруы», «Айкерім», «Маржан» сорттары; қарақұмықтың «Шортандинская», «Батыр», «Саулық» сорттары. Жаңа өнімді шығарудың негізгі әдісін зерттеп, талдап, таңдады.

11.Өскен дәннен функционалды сусындар алудың техникалық және технологиялық шешімдерін талдау. Шырындар, алкогольсіз және алкогольсіз сусындар, сығындылар мен функционалды сусындар нарығының ағымдағы жағдайына талдау. Сусындардың классификациясы және олардың номенклатурасы белгіленді. Қолданыстағы функционалдық өнімдер нарығын, сусындардың таңдалған топтарын, өндіріс көлемдерін өндірушілерді, экспорт пен импортты, сондай-ақ отандық өнім ассортиментін талдау аналитикалық шолу түрінде ұсынылған.

«Өнген астықтан функционалды сусындар алу тәсілі»өнертабысына ҚР патентін алуға өтінім дайындалды. Отандық селекцияның дәнді, дәнді-бұршақты және майлы дақылдары астығының сынамаларына іріктеу жүргізілді; сондай-ақ зерттеу объектілерінің сипаттамаларына қысқаша талдау жүргізілді.

12.Ауыл шаруашылығы және өнімсіз жануарлар мен құстарға арналған құрама жем өндіру мәселелері бойынша әдебиеттерге патенттік-ақпараттық іздеу және талдау жүргізілді. Сүт бағытындағы ірі қара малға арналған Қант өндірісінің қалдықтарынан азықтық қоспаға арналған 2 рецепт әзірленді. Өнімсіз жануарларға арналған толық құрғақ жемге арналған 5 рецепт әзірленді (2 және 4 айлық күшіктерге арналған 2 рецепт, ересек иттерге арналған 2 рецепт-эконом және премиум класс, мысыққа арналған 1 рецепт). Өнімсіз жануарларға арналған толық рационды құрғақ жемшөптің 5 тәжірибелік топтамасы әзірленді.

13.Азықтық қоспаларды қолдану бойынша талдамалық шолу және патенттік-ақпараттық іздеу дайындалды. Жануарлардан алынатын жемшөп қоспасын алу үшін қолданылатын компоненттердің физикалық-химиялық қасиеттері анықталды.

14.Қой терісін өңдеу технологиясы мәселелері бойынша әдебиеттерге патенттік-ақпараттық іздеу және талдау жүргізілді. Қой терісін консервілеуге арналған консерванттар мен антисептиктерге талдау жасалды. Консервант пен антисептик таңдалды, консерванттың құрамы жасалды, антисептик таңдалды, жаңа тұз құрамы жасалды.

15.Бақша дақылдарын кешенді және терең өңдеу мәселелері бойынша әдебиеттерге патенттік-ақпараттық іздеу және талдау жүргізілді. Қарбыз мен асқабақтың сапалық көрсеткіштері зерттелді. Осы бақша дақылдарының тұқымдарындағы витаминдік құрам зерттелді.

16.Халал стандарттары бойынша ауыл шаруашылығы шикізатын өңдеу бойынша әдебиеттерге патенттік-ақпараттық іздеу және талдау жүргізілді. Түйе және бие сүті негізіндегі функционалдық өнімдерді өндіру бойынша «Халал» стандарттарын пайдалана отырып, нормативтік-техникалық құжаттамалар пакеті әзірленді, оның ішінде: пастерленген бие сүті мен пастерленген түйе сүтін ұйымдастыру стандарты; өндіруге арналған технологиялық нұсқаулар.

Жоспарланған зерттеулер аясында Алматы және Жамбыл облыстарының жеке шаруа қожалықтарында бие сүтіне іріктеу жүргізілді. Бие сүтінің органолептикалық, физикалық-химиялық және қауіпсіздік көрсеткіштеріне зерттеулер жүргізілді. Мақсары майын зерттеу нәтижелері мақсары майы үлгісінің май қышқылының құрамы әдеби деректермен жақсы байланысты екенін көрсетті, бұл зерттеулердің жоғары дәлдігін көрсетеді.

Ғылым және өндіріс саласында ет өңдеу, жеміс-көкөніс, мал азығы, омарта шаруашылығы кәсіпорындарымен, сусындар шығаратын кәсіпорындармен өзара тиімді ынтымақтастықты дамыту туралы келісімдер жасалды: – «

Алматы, «Сауап» ЖШС, Семей қ. ӨК СПК MED KZ «, Алматы облысы, ЖК «Нурдинов Ш.С.», Алматы қ., «Био элита» ЖШС, Алматы облысы, Қарасай ауданы, «ҚР Ақ-мол» ЖШС, Нұр-Сұлтан қ., «Ақбидай Астана» ЖШС , Нұр-Сұлтан, «Су қырлы өнімдері» ЖШС, Ақмола облысы, Зеренді ауданы, «Менің отбасым» ҚК, Алматы қ., «АзияАгроФуд» АҚ, Алматы обласы, Қарасай ауданы, «GoldenFish.kz» ЖШС, Алматы облысы , Талғар ауданы, АЖ «Алма», КХ «Ақтукан», Жамбыл облысы, Тұрар Рысқұлов ауданы, ЖК «Дүйсенбеков А.С.», Тараз, «Достар Май» ЖШС, Семей қ., «ЛФ Компани» ЖШС Жамбыл облысы

Ғылыми-техникалық бағдарламаны іске асыру шеңберінде пектин сығындысымен байытылған тікелей сығылған жеміс-көкөніс шырындарының модульдік тәжірибелік өндірісін, қарбыз мен асқабақты қайта өңдеу бойынша тәжірибелік-өндірістік желіні, модульдік шағын желіні құру жоспарлануда. Ауыл шаруашылығы жануарларына арналған жем өндіру үшін, Омега-3-пен байытылған дәнді «сүт» сусындарын шығаратын өндірістік-тәжірибелік цех, бал мен имбирь негізінде әзірленген фитосусындардың рецептерін өндірудің технологиялық режимдерін әзірлеуге арналған шағын желілер.

Зерттеу нәтижелері бойынша 8 ғылыми-аналитикалық шолу дайындалды. 2021 жылға арналған патенттік есептер құрастырылды, 10 мақала жарияланды.

2021 жылға арналған жарияланған жұмыстар тізімі:

1. Синявский Ю.А., Туйгунов Д.Н., Дерипаскина Е.А., Сарсембаев Х.С., Бармак С.М., Редко В.А. Функционалды тағамдардың дамуы // Алматы технологиялық университетінің хабаршысы, 2021. – №3 (133) –47-52 б.

2. Велямов М.Т. Тамақ және өңдеу өнеркәсібіндегі жаңа буынның инновациялық биоэкологиялық өнімдері және олардың Қазақстан Республикасы жағдайындағы маңызы. // ҚазИТУ-дың 20 жылдығына арналған «Білім, ғылым және өндіріс интеграциясы: өзекті мәселелер, жетістіктер мен инновациялар» атты халықаралық ғылыми-тәжірибелік конференция материалдары, 26 сәуір 2021 жыл, Алматы: АТУ, -С. 67-68.

3.Хастаева А.Ж., Омаралиева А.М., Бектұрғанова А.А. Қазақстан Республикасында өсімдік сүтін өндіру үшін дәнді дақылдарды пайдалану перспективалары. // «Тамақ, жеңіл өнеркәсіп және қонақжайлылық индустриясының инновациялық дамуы» халықаралық ғылыми-практикалық конференция АТУ 21-22 қазан 2021 ж., Алматы. – 2021 ж. – С. 58-60.

4.А.Б. Оспанов, В.И. Сидорова, Н.И. Январева, М.Ж. Бектұрсынов. Қазақстандағы қызметтік иттерге арналған құрғақ азық өндірудің заманауи мәселелері» атты мақала «ҚазҰУ хабаршысы» журналына жарияланды. Биологиялық сериясы».

5. Велямов М.Т., Потороко И.Ю., Курасова Л.А., Велямов Ш.М. Функционалдық биоэкологиялық қасиеттері бар жемістер мен көкөністерден жеміс-көкөніс шырындарын алу технологиясын әзірлеу // «Жоғары молекулалы металлорганикалық қосылыстар саласындағы өзекті мәселелердің инновациялық шешімдері» халықаралық ғылыми-практикалық конференциясының материалдары, Ташкент, Өзбекстан, 2021 жыл, 28 мамыр, – Ташкент.. 251-253.

6. Тұяқова А.Р., Далабаев А.Б., Мүслімов Н.Ж. Өндірген астық негізіндегі функционалды сусындар // «Қазіргі ғылым және тәжірибе» III Халықаралық ғылыми конференция, 04-06 қазан, Варна, Болгария. 177 б.

7. Muslimov N.Z., Ospanov A., Timurbekova A.K Current state of alcoholic production in the republic of Kazakhstan // The IV International Science Conference «Problems of practice, science and ways to solve them», October 11 – 13, Milan, Italy. 201 p.

8. Muslimov N.Z., Tuyakova A.R., Dalabaev A.B Functional drinks based on grown grain // The IV International Science Conference «Problems of practice, science and ways to solve them», October 11 – 13, Milan, Italy. 201 p.

9. Yessimbekov, Z., Kakimov, A., Caporaso, N., Suychinov, A., Kabdylzhar, B., Shariati, M.A., Baikadamova, A. et al. Use of meat-bone paste to develop calcium-enriched liver pâté (2021) Foods, 10 (9), статья № 2042. (квартиль Q2) https://www.mdpi.com/2304-8158/10/9/2042

10. Майоров А., Байқадамова А.М., Кәкімов А.Қ., Қабдылжар Б.Қ., Суйчинов А.Қ., Есімбеков Ж.С. Ірі қара мал сүйектерінен алынған ет пен сүйек пастасындағы сүйек бөлшектерінің ыдырау дәрежесіне ашытудың әсері. Алматы технологиялық университетінің хабаршысы. Алматы. – 2021 жыл – 18-24 б.

Зерттеу тобының мүшелері:

  • Шоманов Үрішбай Чоманұлы, техника ғылымдарының докторы, профессор, Қазақстан Республикасы Ұлттық ғылым академиясының академигі, Бағдарламаның ғылыми жетекшісі,

Scopus идентификаторы 57190224699

ORCID белгішесі https://orcid.org/0000-0003-4560-8311

  • Муслимов Нұржан Жұмартұлы, техника ғылымдарының докторы, корреспондент-мүше ҚР АШН

https://orcid.org/0000-0002-0302-2817

  • Серікбаева Әсия Демеуханқызы, биология ғылымдарының докторы, профессор

https://orcid.org/0000-0003-4632-7343

  • Сүйчинов Ануарбек Қазисұлы, PhD

Scopus ID 57197823757

https://orcid.org/0000-0003-4862-3293

https://www.webofscience.com/wos/author/record/29163235

  • Велямов Мәсімжан Тұрсынұлы, биология ғылымдарының докторы, профессор

Scopus ID: 57201488160

ORCID: 0000-0002-9248-5951

  • Жұмалиева Гүлжан Ералиевна, ф.ғ.к.

https://orcid.org/ 0000-0003-4010-6064

  • Синявский Юрий Александрович, биология ғылымдарының докторы, профессор

https://orcid.org/0000-0002-8006-9942

  • Кененбай Гүлмира Серікбайқызы, ф.ғ.к.

Scopus идентификаторы 57190223336

ORCID белгішесіhttps: //orcid.org/0000-0002-8332-8102

  • Велямов Шухрат Мәсімжанұлы, PhD

Scopus iD 57207844435

ORCID 0000-0002-5997-5182

  • Жәнібек Есімбеков, PhD

Scopus ID 56955809600

ORCID: https://orcid.org/0000-0002-8556-9954

Web of Science ResearcherID AAN-4149-2020

https://www.researchgate.net/profile/Zhanibek-Yessimbekov

  • Өміралиева Лазат Бекенқызы, ф.ғ.к.,

https://orcid.org/0000-0002-8256-0161

  • Қизатова Маржан, PhD

https://orcid.org/0000-0001-8741-4190

Scopus авторының идентификаторы: 57221226016

https://www.researchgate.net/profile/Marzhan-Kizatova

  • Хастаева Айгерім, PhD

https://orcid.org/ 0000-0002-2679-0210